Cursul valutar utilizat la stabilirea TVA achizitie intracomunitara vs import

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Desi atat o achizitie intracomunitara cat si un import reprezinta achizitii in valuta, cursul utilizat pentru stabilirea TVA difera:

In cazul unui import:

Art. 290 alin. (1) din Codul fiscal prevede ca dacă elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprimă în valută, cursul de schimb valutar se stabilește conform prevederilor europene care reglementează calculul valorii în vamă.

Asadar, la stabilirea TVA la import se ia cursul vamii.

Cursul de schimb folosit la determinarea acestei valori in vama este cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza.

In cazul unei achizitii intracomunitare

Pentru stabilirea TVA la o achizitie intracomunitara (pentru a efectua taxare inversa in cazul platitorilor de TVA sau a stabili TVA de plata pentru cei care depun decontul special de TVA) se aplica art.290 alin. (2) Cod fiscal care arata ca:

Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operațiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operațiunea în cauză...

Cel mai frecevent se utilizeaza ultimul curs de schimb comunicat de BNR.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României se înțelege cursul de schimb comunicat de respectiva bancă în ziua anterioară și care este valabil pentru operațiunile care se vor desfășura în ziua următoare.

Articole similare

Comentariul tau aici